Pengikut laman ini

Monday, February 9, 2009

Novel Tingkatan 4 : Bukit Kepong

Sinopsis/Ringkasan cerita
Novel Bukit Kepong mengisahkan Inggeris mengisytiharkan darurat ke seluruh Tanah Melayu pada bulan Jun 1948 akibat ancaman pengganas komunis. Othman yang pada masa itu baru berumur 19 tahun dan berasal dari Kampung Keladi di Kulim, Kedah berminat untuk menjadi anggota polis walaupun dilarang oleh ibunya. Setelah menamatkan latihan selama enam bulan di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur, Othman berkahwin dengan Limah. Selepas itu dia memulakan tugasnya sebagai anggota polis di Pagoh, Muar, Johor.

Beberapa bulan kemudian, Othman ditukarkan ke Rumah Pasung Bukit Kepong. Limah yang sedang hamil ketika itu terpaksa dihantar balik ke kampung. Pada masa itu ancaman pengganas komunis di Bukit Kepong dan kawasan sekitarnya semakin hebat.

Pada suatu subuh iaitu pada 23 Februari 1950, kira-kira 200 orang pengganas komunis menyerang Rumah Pasung Bukit Kepong yang hanya dipertahankan oleh 18 orang anggota polis. Pasukan polis diketuai oleh Sarjan Jamil Mohd Shah. Walaupun bilangan anggota polis sangat kecil tetapi mereka meneruskan perjuangan menentang pengganas komunis dengan berani. Akhirnya hanya empat orang sahaja anggota polis yang terselamat, termasuklah seorang anggota polis tambahan. Othman turut terselamat tetapi mengalami kecederaan di lutut kiri dan tangan kirinya.

Setelah menerima rawatan selama empat minggu di Hospital Muar, Othman dibenarkan bercuti. Dia segera balik ke kampung. Isterinya yang baru melahirkan anak lelaki mengalami tekanan jiwa apabila mendapat berita kononnya Othman sudah meninggal dunia. Othman diarahkan bertugas di Rumah Pasung Kota Sarang Semut sebelum meletakkan jawatan apabila keadaan isterinya semakin teruk sehingga dihantar ke Hospital Bahagia di Ipoh. Kaki kiri Othman pula terpaksa dipotong kerana kecederaannya tidak dapat dipulihkan.

Tema
Perjuangan dan pengorbanan anggota polis untuk mempertahankan maruah bangsa dan tanah air daripada ancaman musuh.

Persoalan
1. Sikap taat setia kepada tugas dan negara
2. Keberanian dalam kalangan anggota polis ketika menghadapi musuh negara
3. Kerjasama antara penduduk kampung dengan anggota polis
4. Sikap mengenang jasa dan menghargai pengorbanan orang bawahan
5. Sikap sabar dan cekal dalam menjalankan tugas
6. Kasih sayang antara sesama manusia


Watak Utama
Othman bin Yusof
Perwatakan Othman
- Anak sulung Pak Yusof dan Mak Piah.
- Berasal dari Kampung Keladi di daerah Kulim, Kedah.
- Tubuh badannya gempal dan sederhana tinggi serta berkulit cerah.
- Bersekolah setakat darjah tiga dan bekerja sebagai penoreh getah sebelum menjadi anggota polis.
- Berkahwin dengan Limah


Oleh Cikgu Mohd Khir Kassim

1 comment:

Anonymous said...

Terima Kasih banyak2 cikgu [mogana]