Pengikut laman ini

Friday, July 27, 2012

Esei Pelajar STPM - Kemalangan Jalan raya

Esei di bawah ini ditulis oleh Faiqah binti Ahmad (6A1) SMK.BBST semasa menjawab soalan PKS 2. Oleh itu, mungkin terdapat kekurangan atau kelemahan yang boleh dibaiki oleh pelajar-pelajar lain. 

Soalan Contoh
Saban tahun, kemalangan maut dilaporkan semakin meningkat ketika menjelangnya musim perayaan di negara kita.  Huraikan punca-punca kemalangan tersebut berlaku dan kemukakan cadangan untuk mengatasinya.

Karangan Contoh
Apabila musim perayaan menjelang tiba, anggota masyarakat di Malaysia begitu ghairah untuk pulang ke kampung halaman masing-masing, terutamanya golongan perantau yang mencari rezeki di kota raya. Perasaan mereka bagai digamit rindu untuk pulang ke kampung dan bertemu dengan ahli keluarga yang sudah lama tidak ditemui. Namun demikian, selain perasaan yang begitu teruja itu, anggota masyarakat pasti akan mendengar berita tentang kemalangan maut yang sangat menyayat hati kita. Kemalangan maut yang sering berlaku pada musim perayaan ini disebabkan oleh pelbagai faktor. Dengan kata lain, terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya kemalangan ini dan cadangan untuk mengatasinya.
            Faktor pertama kemalangan jalan raya berlaku kebiasaannya disebabkan oleh kelalaian manusia sebelum memulakan perjalanan. Mereka sering alpa untuk memastikan kenderaan mereka berada dalam keadaan yang baik dan tidak menghantar kenderaan tersebut untuk diselenggara di pusat servis. Akibatnya, keadaan kenderaan mereka itu akan menjejaskan perjalanan mereka untuk pulang ke kampung. Keadaan kereta yang tidak diservis dan tayar yang “botak” ini akan mengakibatkan kereta itu mudah hilang kawalan terutamanya ketika hujan dan seterusnya menyebabkan berlakunya kemalangan maut. Oleh itu, kesan daripada manusia yang alpa dan tidak mengambil berat keadaan kenderaan mereka itu menyebabkan kemalangan tersebut berlaku.
            Faktor kedua kemalangan jalan raya berpunca daripada sikap pengguna jalan raya yang gagal merancang perjalanan dan bersikap terburu-buru semasa berada di jalan raya. Pengguna jalan raya yang tidak merancang perjalanan mereka dengan teliti iaitu dengan menentukan waktu yang sesuai untuk bertolak ke kampung menyebabkan mereka bertindak dengan terburu-buru di jalan raya. Perkara ini seterusnya akan menyebabkan sesetengah pengguna jalan raya menjadi tidak sabar dan mengikut hawa nafsu itu melakukan kesalahan seperti memotong kenderaan di garisan berkembar atau di bahagian bahu jalan. Tindakan yang tidak bertanggungjawab ini seterusnya akan menyebabkan kemalangan berlaku.  
            Faktor seterusnya yang menyebabkan kemalangan berlaku disebabkan oleh keadaan jalan raya yang kurang memuaskan hati penggunanya. Walaupun pengguna jalan raya sudah merancang perjalanan dan menyelenggara kenderaan mereka, kemalangan tetap juga berlaku. Hal ini berlaku demikian kerana keadaan jalan raya yang berlubang-lubang dan tidak rata akan menyebabkan tayar kereta tidak dapat mencengkam permukaan jalan raya. Kesan seterusnya, apabila pengguna jalan raya melalui kawasan tersebut, kenderaan mereka mungkin akan terbabas dan sukar untuk dikawal. Kenderaan mereka mungkin akan berlanggar dengan kenderaan lain atau melanggar pembahagi jalan dan perkara ini akan menyebabkan kemalangan berlaku. Oleh itu, keadaan atau faktor jalan raya yang tidak diselenggara dengan baik turut menyebabkan kemalangan maut berlaku.
            Kemalangan maut ini dapat diatasi dengan pelbagai kaedah, antaranya melalui kempen-kempen di media massa dan papan iklan di tepi jalan atau lebuh raya. Radio dan televisyen boleh memaparkan iklan kepada audien supaya mereka tidak lupa akan perkara-perkara yang perlu dilakukan oleh mereka sebelum memulakan perjalanan. Sebagai contohnya, mereka boleh memaparkan iklan tentang pemandu yang letih dan mengantuk ketika memandu kenderaan dan mereka perlu berhenti di kawasan rehat. Kempen dan iklan seperti itu dirasakan berkesan kerana para pengguna jalan raya dapat melihat iklan tersebut dengan mudah. Jelaslah di sini bahawa melalui kempen, perkara itu akan mengingatkan mereka tentang bahaya kemalangan jalan raya.
            Langkah seterusnya yang perlu dilakukan oleh pihak kerajaan iaitu melalui Jabatan Kerja Raya adalah dengan memastikan jalan-jalan raya di Malaysia berada dalam keadaan yang baik. Perkara ini perlu dilakukan bagi memudahkan pengguna menggunakannya tanpa perasaan bimbang atau takut. Semua jalan raya yang berlubang perlu diturap dengan sempurna supaya dapat menjamin keselamatan pengguna jalan raya. Selain itu, permukaan jalan yang tidak rata haruslah diratakan supaya pengguna berasa selesa ketika memandu kenderaan dan melancarkan perjalanan anggota masyarakat yang hendak pulang ke kampung halaman mereka. Jadi, keadaan jalan raya yang baik dapat mengurangkan kemalangan maut yang berlaku di negara kita.
            Kesimpulannya, terdapat beberapa faktor berlakunya kemalangan jalan raya dan pengguna jalan raya haruslah lebih berwaspada dan berhati-hati ketika hendak memulakan perjalanan serta memandu kenderaan dengan cermat kerana pandu cermat jiwa selamat. Sekiranya masyarakat tidak mematuhi etika pemanduan yang betul maka kemalangan maut ini boleh berlaku tanpa mengira masa. Mereka perlu ingat akan orang yang tersayang yang sedang menanti kepulangan mereka di rumah atau di kampung. Oleh itu, semua pengguna jalan raya dan kerajaan haruslah berganding bahu untuk memastikan kadar peningkatan kemalangan maut dapat diatasi dengan memainkan peranan masing-masing secara berkesan. Dengan cara itu, kita berharap agar pengguna jalan raya di Malaysia dapat menggunakan jalan raya dengan selesa dan selamat hingga sampai ke destinasi.

13 comments:

Anonymous said...

faktor dan idea yang diberikan boleh diterima tetapi penggunaan ayat dan pengolahan idea seperti karangan pelajar menengah rendah.
beberapa contoh untuk dirujuk:

1."Perasaan mereka bagai digamit rindu untuk pulang ke kampung dan bertemu dengan ahli keluarga yang sudah tidak ditemui"
"perasaan mereka bagai...yang sudah LAMA tidak ditemui"

2."Namun demikian, selain perasaan yang begitu teruja itu, anggota masyarakat pasti akan mendengar berita tentang kemalangan maut yang sangat menyayat hati kita"

"namun demikian, dalam keterujaan itu seringkali kita mendengar berita..."

3. perenggan pertama sepatutnya memberi sedikit gambaran tentang isu yang diberikan. faktor2 kemalangan lebih menarik di mulakan di perenggan kedua.
"Kemalangan maut yang sering berlaku pada musim perayaan ini disebabkan oleh pelbagai faktor." <---mulakan di perenggan kedua

4. perkataan "manusia" lebih sesuai digantikan dengan perkataan "pemandu"
"Faktor pertama kemalangan jalan raya berlaku kebiasaannya disebabkan oleh kelalaian manusia sebelum memulakan perjalanan"

Anonymous said...

so good
SPM A+

Anonymous said...

So good
this paraghrape so good

Anonymous said...

Good paragraph

Anonymous said...

oh yeahh

mahen prime said...

super.

mahen prime said...

super.

Anonymous said...

Tima kasih krngn ini mmbantu saya dlm proses ulang kaji saya untk exam akhir tahun ni

Anonymous said...

karangan bagus tetapi bukan karangan terbaik

Anonymous said...

Seperti ada pengulangan di ayat terakhir pada setiap perenggan.

Anonymous said...

Good

Anonymous said...

pengulangan ayat akhir sebenarnya meruakan ayat penegasan yang mengukuhkan lagi isi sesebuah karangan dan bertindak sebagai ayat kesimpulan isi...

Muhammad Z said...

#Kassim4President2016