Pengikut laman ini

Friday, April 3, 2009

Rumusan STPM

Bahagian B : Rumusan STPM

Selain soalan karangan, calon-calon STPM juga perlu bersiap sedia untuk menjawab soalan rumusan. Sebenarnya, soalan rumusan lebih mudah untuk dijawab berbanding dengan soalan karangan kerana semua isi yang dikehendaki dalam soalan ini memang ada dalam petikan. Hal ini demikian kerana, isi utama terdapat dalam perenggan pertama, isi-isi sokongan lain terdapat dalam perenggan-perenggan yang berikutnya dan kesimpulan pula sudah tentu terdapat dalam perenggan yang terakhir. Namun demikian, cikgu mendapati bahawa masih terdapat kelemahan jawapan pelajar semasa menjawab soalan ini kerana kurang mementingkan teknik menjawab soalan rumusan yang betul semasa menjawab soalan tersebut. Oleh itu, cikgu akan menyenaraikan kelemahan-kelemahan tersebut untuk dibaiki dan pelajar-pelajar perlu memahami teknik yang betul untuk menjawab soalan rumusan.

Kelemahan Umum Soalan Rumusan STPM
• Perenggan rumusan – ada calon yang menulis satu perenggan atau dua perenggan sahaja, ada juga yang melebihi 3 perenggan.
• Menulis atau menyalin ayat daripada petikan 100 peratus.
• Membina ayat sendiri sehingga maksud ayat tersebut berbeza langsung dengan maksud asalnya.
• Ayat-ayat yang dibina itu tergantung iaitu ayat tiada subjek atau predikat.
• Menulis Isi Utama (IU) dan kesimpulan (K) yang terlalu ringkas dan tidak lengkap.
• Menulis Isi Sokongan (IS) melebihi 6 isi, menyebabkan rumusan menjadi terlalu panjang dan melebihi had perkataan yang ditetapkan.
• Mencampuradukkan Isi Sokongan (IS) dalam satu ayat sehingga isi tersebut tidak teratur.
• Kesalahan mekanis yang kurang diberikan perhatian seperti tanda bacaan dalam ayat.
• Tidak menulis jumlah perkataan pada akhir rumusan.

Jadi, calon-calon STPM perlu mengelakkan kesalahan umum yang kerap dilakukan oleh mereka ketika menjawab soalan rumusan. Calon-calon STPM SMKBBST, cuba buat latihan rumusan di bawah dan e-melkan jawapan tersebut kepada saya untuk disemak.

Soalan Contoh

Fahami petikan di bawah ini, dan kemudian rumuskan petikan ini dengan padat dan ringkas tanpa menjejaskan isi kandungannya. Rumusan hendaklah dibuat tidak lebih daripada tiga perenggan dan panjangnya antara 180 hingga 190 patah perkataan. Jumlah perkataan dalam jawapan hendaklah ditulis pada akhir jawapan. [20]

Walaupun Malaysia sudah tercatat sebagai pengeluar utama minyak sawit dunia, tetapi tidak semestinya gelaran itu akan kita pegang selama-lamanya. Jika dilihat dari sudut itu, memang ternyata ada halangan yang perlu dihadapi oleh negara kita untuk terus kekal sebagai peneraju dalam pengeluaran minyak sawit dunia. Berdasarkan perkara itu, jelaslah bahawa memang halangan tersebut akan mempengaruhi produktiviti minyak sawit Malaysia. Tambahan pula, promosi dan kempen penggunaan minyak sawit agak kurang diberikan perhatian oleh pihak yang bertanggungjawab dalam industri tersebut pada masa ini. Hal ini pasti akan menyebabkan minyak sawit terpaksa menghadapi cabaran dan saingan yang hebat daripada minyak masak yang lain. Oleh itu, pihak yang bertanggungjawab dalam industri ini perlu bersiap sedia untuk menghadapi cabaran dan saingan tersebut di peringkat global.

Seperti yang diketahui umum, Malaysia bukanlah satu-satunya negara pengeluar minyak sawit dunia malah negara-negara di selatan Amerika dan benua Afrika turut menanam pokok kelapa sawit untuk mendapatkan minyaknya. Senario ini seterusnya akan menjadikan negara pengimport tidak tertumpu hanya kepada satu negara sahaja kerana mereka berpeluang untuk membuat pilihan dan memilih negara yang menawarkan kualiti minyak yang terbaik untuk menjadi pembekal minyak sawit ke negara mereka. Selain itu kewujudan pelbagai minyak sayuran lain seperti minyak daripada kacang soya, bijan, bunga matahari dan jagung memberi saingan hebat kepada minyak sawit terutama di negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat. Namun begitu kuantiti eksport minyak sawit yang melebihi 13 juta tan pada 2003 ke lebih 150 negara pengguna membuktikan minyak sawit masih diterima oleh masyarakat antarabangsa.

Halangan dan cabaran lain yang paling ketara dan memberi tamparan hebat kepada minyak sawit adalah apabila terdapat negara pengeluar minyak sayuran lain terutamanya minyak kacang soya telah melancarkan kempen yang bertujuan untuk memburuk-burukkan minyak sawit pada hujung abad ke-20. Namun begitu, negara kita mampu menangkis serangan berkenaan dengan bukti-bukti kukuh yang diperoleh daripada penyelidikan yang dijalankan oleh PORIM. Kesan buruk kempen yang dijalankan oleh negara-negara pengeluar minyak sayuran tersebut tidak menjejaskan pasaran dan permintaan daripada negara-negara pengeksport minyak sawit yang sudah lama berdagang dengan negara kita.

Jika dilihat dari sudut penanaman sawit pula, ada beberapa halangan yang wujud seperti serangan penyakit terhadap pokok kelapa sawit. Selain itu serangga perosak juga turut merosakkan pokok kelapa sawit. Serangan penyakit seperti ganoderma dan serangga seperti kumbang badak adalah amat biasa dihadapi oleh penanam sawit di negara ini. Serangan secara besar-besaran mampu menggugat pengeluaran minyak sawit kerana pokok kelapa sawit yang diserang musnah sama sekali. Di samping itu, cuaca panas dan kemarau serta berjerebu turut mendatangkan kesan buruk kepada pokok kelapa sawit. Satu lagi masalah yang terpaksa dihadapi dalam industri sawit adalah kurangnya pekerja yang hendak bekerja di ladang atau kebun kelapa sawit. Hal ini telah menyebabkan buruh asing terpaksa dibawa masuk untuk menampung kekurangan pekerja dalam sektor ini.

Oleh hal yang demikian, agensi kerajaan yang terlibat dalam industri sawit, iaitu PORIM perlulah memainkan peranannya dengan berkesan untuk menangani cabaran yang dihadapi oleh industri ini. Agensi kerajaan tersebut haruslah berusaha dengan lebih gigih untuk memastikan kualiti minyak sawit akan terus ditingkatkan melalui penyelidikan dan pembangunan (R & D) serta berupaya untuk mempelbagaikan kegunaannya. Para penyelidik dalam industri ini diseru agar memainkan peranan bagi memastikan minyak sawit Malaysia akan terus mendapat perhatian dan menjadi pilihan negara pengimport yang sudah lama mempunyai hubungan perdagangan dengan negara kita. Kajian-kajian perlu ditingkatkan untuk menghasilkan penemuan baharu dalam bidang ini untuk memastikan negara kita kekal sebagai pengeluar utama minyak sawit dunia.

(Dipetik dan diubahsuaikan daripada rencana Halangan Dalam
Industri Sawit, Berita Harian, 5 Februari 2005)
Oleh Cikgu Mohd Khir Kassim

1 comment:

hanna akmal said...

salam ckgu, mcm mn kita nk tentukan sesuatu rumusan itu ad berapa isi. dan macam mana kita nk ambil semua isi tanpa melebihi bilangan perkataan yg dtetapkan?